Бившият капитан на Германия Филип Лам, който е турнирен директор на Евро 2024, заяви във вторник, че е срещу противоречивата идея за провеждане на Мондиал на всеки две години.

„Смятам, че настоящият ритъм трябва да остане същият“, каза Лам, който изведе Германия с капитанската лента до триумфа им на Световното първенство през 2014 и се оттегли от футбола три години по-късно.

37-годишният германец иска ФИФА да запази действащия цикъл на провеждане – а именно на всеки четири години, с две години отстояние между световните финали и тези на Европейското. „Като играч винаги съм се чувствал щастлив с това и като фен го намирам за добро да има голям турнир – без значение дали Европейско или Световно, на всеки две години. Убеден съм, че нещата трябва да останат такива“.

Миналият четвъртък, Международната футболна централа (ФИФА) проведе онлайн среща с 211-те си членове на федерации в опит да получи подкрепа. Германската футболна асоциация (ДФБ) сподели, че е против плановете. Лам бе на „Олимпийския стадион“ в Берлин във вторник за откриването на Евро 2024, като първият съдийски сигнал ще бъде даден след по-малко от 1000 дни.

Германия ще бъде единственият домакин на надпреварата за разлика от финалите на Евро 2020 през лятото, което бе отложено с година поради пандемията от коронавирус – те се проведоха в 11 града на континента. Десет германски стадиона ще приемат мачове, включително „Олимпийския стадион“ в Берлин и „Алианц Арена“ в Мюнхен, домът на шампиона на Бундеслигата Байерн Мюнхен, който е с капацитет 66 000 места.

Съоръжението, на което баварците домакинстват, ще бъде използвано за втори пореден европейски шампионат, след като прие три мача от груповата фаза на Евро 2020 и четвъртфинал от надпреварата. Публика от едва 14 000 души получи разрешение да посети мачовете от Евро 2020 в Мюнхен поради хигиенните правила в Бавария, а местната фензона бе затворена. За разлика от тях, Лам се надява, че финалите на Евро 2024 ще са едно „голямо футболно парти“, на което Германия да бъде домакин, и иска Бундестимът да се поздрави с короната. Като домакин, Германия вече се класира, а квалификациите за Евро 2024 ще се проведат между март и ноември 2023.

Форматът за финалите ще бъде същият както на последните две европейски първенства, като първите два тима във всяка от шестте групи ще продължават напред към осминафиналите заедно с четирите най-добри трети отбора. /БГНЕС